Historik

Samerna har länge använt hundar till att valla och vakta renarna. Från dessa hundar fastställde den finska kennelklubben den lapska vallhundens första rasstandard 1945. Namnet ändrades till lapphund 1967. Rastypen utkristalliserades under 1970-talet och standarden har modifierats flera gånger. Namnet ändrades till finsk lapphund 1993. Rasen har stabiliserats snabbt och numera är den mycket populär främst som familje- och sällskapshund i hela Finland.

Användningsområde

Den finska lapphunden är en mycket bra allroundhund som lämpar sig utmärkt till agility, i lydnadsringarna, i spårskogen, som vallhund, räddningshund och även som eftersökshund samt jakthund främst på fågel och älg. I slutet av 90-talet tog en finsk lapphund en silvermedalj i räddnings-VM. I Finland har även finsk lapphund placerat sig på prispallen i Finska mästerskapen inom lydnad och agility. Det är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är mycket barnvänlig och social men den måste aktiveras för att må bra.

Hälsa

Rasen har inga kända större problem med den fysiska hälsan. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Eftersom rasen främst har använts till att samla ihop och hålla kvar renhjorden på betesplatsen är kravet stabil mentalitet. Den måste vara modig, vaken och alert så att den reagerar på renarnas framfart men samtidigt måste hunden vara lugn och trygg så att den inte skingrar hjorden. Det är de här egenskaperna som gör den till en populär sällskaps- och familjehund. Den finska lapphunden är social och öppen, lättlärd och arbetsvillig. Det är en uthållig, vänlig samt tillgiven hund, som i dag är känd just för sin ödmjukhet och sitt mod.

Storlek och utseende

En finsk lapphund är en kraftigt byggd hund i förhållanden till sin storlek och något längre än hög. Pälsen är riklig, speciellt hanhundar har en tydlig krage. Det långa täckhåret är strävt och den har en tät underull. Den har ett mjukt och vänligt uttryck. Alla färger finns och grundfärgen dominerar. Mankhöjd för hanar är 49 cm och tikar 44 cm.

Pälsvård

Eftersom täckhåren är grova så trillar smutsen av lätt och den blir inte blöt inpå huden. Borsta hunden lite då och då, speciellt vid fällning, vilket de gör rikligt två gånger per år. Annars håller pälsen sig fin utan en massa pälsvård. Bada endast när det behövs. De ska inte badas för ofta då blir pälsen för mjuk.

Övrigt

Finsk lapphund är den perfekta hunden för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig kamrat och familjemedlem. Den är vaken och intelligent, har god hälsa och älskar att få vara med sin flock. Den kan ge ifrån sig en rad olika ljud. Den trivs bäst i ett aktivt hem.

Om Mig

Jag har en liten uppfödning i hemmiljö av finsk lapphund. Jag köpte min första lapphund av Månskimrans kennel 2007 sedan dess har det blivit några fler. Mitt intresse för avel kom dock något senare och jag tog min första kull 2012. Jag har gått svenska kennelklubbens uppfödarutbildning och jag försöker hålla mig så uppdaterad som möjligt med kurser och föreläsningar. Mina hundar lever främst som familjemedlemmar men det blir även lite utställning, drag samt spår beroende lite på vad vi känner för. Min ambition är att få fram rastypiska och sunda hundar. Jag bor i Kinna tillsammans med min sambo och våra 2 barn. Mina valpar växer upp med oss och blir därför socialiserade och vana vid mycket som hör ett hem till. De får även vara ute mycket så de kan få springa fritt och busa runt med sina syskon. Jag vill att mina valpköpare ska känna att de kan få råd och stöd av mig efter köpet. Jag vill gärna få följa valparna dels för att jag vill se hur de har det men även för att jag ska kunna följa upp och utvärdera min avel. Jag har märkt att valpköparna ofta är intresserade av varandras hundars kullsyskon och dyl så jag skapade en sida på facebook för mina fodervärdar och valpköpare. Där alla kan hålla lite kontakt på allas fria villkor. Fashionitas finsk lapphund heter den.